10. децембар 2011. године
ИЗЛОЖБА ИКОНА Галерија „Full Art“ Чачак


У галерији центар за културу „Full Art“ отворена је изложба икона. Иконе су изложили чачански иконописци Драган Јовановић, Мијалко Ђунисијевић и Предраг Вујовћ. На отварању изложбе су говорили архимандрит студенички Тихон и иконописац проф. Тодор Митровић. Изложено је 35 радова.

Изложба ће трајати од 09. до 24. децембра 2011. године.

 

30. децембар 2010. године
ОСВЕћЕЊЕ ИКОНОСТАСА У БРИЗБЕЈНУ


Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новзеландски Г. Иринеј посетио је Ц.Ш.О. Св. Никола у Вулунгаби у Бризбејну. Повод за ову канонску посету била је прослава храмовне Славе а затим и освећење новог у дуборезу урађеног иконостаса, недавно постављеног у овом новосаграђеном храму Божијем.У склопу Литургије Владика Иринеј је пререзао и благословио славски колач и осветио иконостас.

Иконе на иконостасу дело су сликара-иконописца Драгана Јовановића из Чачка.

 

19. јануар 2010. године
ДАНИ ИКОНОПИСА У СРБИЈИ

У Народном музеју  данас је отворена изложба икона  ''Дани иконописа у Србији'' која је саставни део манифестације ''Савиндани'' и која се традицинално одржава у Чачку.Покровитељ манифестације је град Чачак.Организацију и реализацију изкожбе је урадио Центар за визуелна истраживања ''Круг''.Аутор изложбе је Божидар Плазинић.

На изложби учествује 25 иконоисаца  који излажу око 70 радова.Иконописац  Драган Јовановић учествује са  четири иконе и шест цртежа у техници лавираног туша.

Изложба траје од 19. до 25. јануара.

 

11. децембар 2009. године
КУЛТУРА ИКОНА У САВРЕМЕНОЈ СРБИЈИ


Хришћански културни центар, амбасада Републике Србије у Мадриду и Туристичка организација Србије, под покровитељством Министарства за дијаспору РС, организовали су изложбу икона у катедрали Алмудена у Мадриду под називом «Култура икона у савременој Србији».Изложбу је 23. новембра отоврио хор Мојсије Петровић у присуству државних званичника, црквених великодостојника и бројних посетилаца.

Потом је уследио округли сто на тему "Улога хришћанства у 21. веку" којим је модерирао проф. др Радован Биговић а своја излагања на ову тему дали су помоћни епископ Сесар Франко Мартинес, епископ браничевски Игнатије (Мидић), свештеник Марко Рупник – један од водећих римокатоличких иконописаца и други учесници у плодној дискусији која је уследила.Наредног дана, 24. новембра, одржана је конференција за новинаре на којој се детаљније говорило о самој изложби и манастирима и иконопису у Србији

.Изложба је трајала од 23. новембра до 4. децембра и према подацима из катедрале Алмудена видело ју је у том периоду преко 2000 посетилаца.

 

12. јул 2009. године
СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ НА ИКОНАМА

У јагодинском “Музеју наивне и маргиналне уметности”, једином овакве врсте у Србији, отвотрена је репрезентативна изложба икона посвећених Светом Апостолу Павлу.

Ову изложбу, на којој је представљено око педесетак дела, приредио је Хришћански културни центар поводом 2000 година од рођења овог великог светитеља у сарадњи са Саборном црквом Светих Апостола Петра и Павла у Јагодини, која је на Петровдан прославила 110 година од завршетка изградње храма највећег у Поморавском округу.

Изложба ће трајати од 10. до 20. јула 2009. године


25. мај 2009. године
АПОСТОЛ ПАВЛЕ ЈУЧЕ, ДАНАС И СУТРА

Изложба икона и религиозних слика поводом два миленијума рођења светог апостола Павла отворена је данас у галерији Прогрес у Београду  по благослову патријарха српског Г. Павла. Организатор је Хришћански културни центар из Београда.

Удружени у љубави насликали смо ове иконе и донели смо их на дар уместо 2000 свећица“, рекла је игуманија Ефимија на свечаности који је прилог обележавања једног од највећих јубилеја у хришћанском свету.

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде различите представе лика апостола народа из Тарса, рађених по канону цркве али и у техникама модерног уметничког изражавањa, мозаика и дубореза.

Изложба је отворена до 8.јуна.

 

17. децембар 2008. године
ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ ЧАЧКА

У галерији Рисим и галерији Надежде Петровић одржана је изложба чачанских сликара под називом ''Професија и пасија'' и ''Експресија, апстракција, нови ликовни изрази''.

Иконописац Драган Јовановић излаже две иконе сликане темпером на дасци: Пресвета Богородица и Свети Герасим Јордански.

Изложба је отворена до 28. јануара 2009.

 

19. мај 2008. године
ИКОНА У 21. ВЕКУ

У галерији Прогрес у Београду отворена је изложба"Икона у 21. веку" на којој су представљени радови 90 савремених иконописаца."Хришћанска икона је најдубља веза са тајном вере",рекао је митрополит црногорско приморски Амфилохије,који је изложбу отворио по благослову патријарха српског Г.Павла.

Изложени радови су тренутни преглед савременог српског штафелајног иконописа и сведоче о завидном прегнућу и полету у нашој црквеној уметности.

На свечаности је говорио и министар вера Радомир Наумов,а присуствовали су и многобројни епископи,учесници заседања светог архијерејског Синода.

Иконописац Драган Јовановић учествује са две иконе које представљају јеванђељске сцене "Улазак у Јерусалим" и "Крштење Господње".Изложба је отворена до 31. маја.

 

23. новембар 2007. године
Свети Јован Стјенички

Свети Јован Стјенички, мученик и чудотворац, је угодник Божији који је сплетом историjских околности помало заборављен. Верни чачанског краја обнављају сећање на њега и поново му упућују своје молитве. Ова икона је једна од првих савремених икона овог великог светог човека.

 

08. септембар 2007. године
Плаштаница

Плаштаница, на којој је осликана сцена "Оплакивање Христа", је насликана за оца Крстомира Гавровића Батоша из Чачка као прилог цркви преп. Лазара.

Та мала грађевина се налази у саставу чувене никољске воденице која припада манастиру Никоље из овчарско-кабларске клисуре у народу познате као "Мала српска света гора".Сама воденица је поклон кнеза Милоша Обреновића најстаријем манастиру у клисури.

 

18. јул 2006. године
Црква Свете Великомученице Марине у Атеници

На дан Свете Великомученице Марине у Атеници ће бити завршени грађевински радови на храму. Пројекат цркве урадио је господин Проф. Милош Радовановић архитекта из Чачка.

Надвратну фреску осликали су и цркви приложили иконописци из Чачка Драган Јовановић и Проф. Катарина Грујовић.

 

10. април 2006. године
Notre Dame

Икона Пресвете Богородице је осликана за основну школу у Паризу која носи име Мајке Божије.

Икону је наручио Небојша Бежанић наш најбољи сликар и цртач средње генерације сликара који живе и стварају у главном граду Француске.

 

17. јануар 2006. године
Изложба "Цртежом до иконе"


У галерији Народног музеја у Чачку, одржана је самостална изложба под називом "Цртежом до иконе" чачанског иконописца Драгана Јовановића. Изложба је организована под покровитељством цркве "Успења Пресвете Богородице" у Чачку. Изложбу је благословио Епископ Жички господин Хрисостом. Изложено је 73 цртежа рађених техникама пера и лавираног туша и 5 икона сликаних на дрвеном носиоцу.

Предговор за каталог је написао игуман Цетињског манастира јеромонах Лука. О цртежу је текст написала сликар и конзерватор проф. Катарина Грујовић која је и отворила изложбу. Хор чачанске цркве "Вазнесења Христовог" је отварање учинио свечанијим.

Изложба ће трајати од 17. до 26. јануара 2006. године.

 

27. децембар 2005. године
Свечаност у Скупштини општине Чачак


Поводом прославе дана града освештане су нове просторије и славска икона Скупштине општине Чачак. Освештавање је обавио Његово Преосвештенство владика Жички Г. Хрисостом уз саслужење свештеника црквене општине у Чачку, а у присуству градоначелника г. Веље Станојевића и чланова општинског већа.

"Желим да ова икона буде молитвена заштитница нашег града и његових житеља, али и да славу нашег града Вазнесење Христово или како народ зове Спасовдан славимо на многaја љета" поручује иконописац Драган Јовановић.

 

10. октобар 2005. године
О изложби "ИКОНДИАЛОГ" у АРТМАГАЗИН-у


http://www.artmagazin.co.yu/arhiva/2005/a034.htm

 

27. септембар 2005. године
Изложба "ИКОНДИАЛОГ" у Копенхагену


http://www.ikondialog.dk/

У готској цркви "Кућа светог Духа" у Копенхагену, у Данској 20. септембра 2005., отворена је изложба под називом "Икондиалог". На изложби учествује 30 иконописаца из Данске, Грчке, Румуније, Јерменије и Србије. Иконописац Драган Јовановић учествује са 5 икона Пресвете Богородице (тематски) и 6 цртежа рађених пером и тушем на тонираној хартији (фигуре светитеља). Изложба траје до 6. октобра.

Реч аутора: У нашој Православној вери, нарочито код словенских народа, лик Мати Божије заузима посебно место у срцима и молитвама верника. Највећа и највољенија Мати међу мајкама, јер нам је подарила сина Божијег, нашег Спаситеља, почев од времена првих икона, има заједно са својим Сином, одређено место у Цркви Божијој. Велика Мати је симбол љубави, истине, поверења, снаге и истрајности на путу кроз невоље живота, у чијој руци је луча (светлост) која нам показује, у нашим лутањима и молитвама, прaви пут ка Једином.

Поштујући праузор светог апостола и евангелисте Луке, развија се небројени "тип" икона са ликом Мати Божије, са основним канонским обележјима, али душом и виђењима многобројниx иконописаца минулих времена. Мати и Син као део једног и нераздвојног, истинског и правог спасења и вере, пробудили су у мени потребу да, ослањајући се на већ виђене приказе, започнем серију радова на ову тему. Ове иконе, које имате прилику да видите, су почеци у низу мојих будућих радова посвећениx Мајци Божијој. Настале су као последица потребе да искажем осећања која ме прожимају, духовну везаност и дубоку веру у рађање бољег човека овога света чије исходиште је вечити живот у Царству Божијем.

Био бих срећан да гледајући моје иконе доживите бар део мојих осећања, којa ме покрећу у раскривању образа Пресвете Мајке.

 

10. септембар 2005. године
Уочи празника града Чачка


Икона "Вазнесење Господње" је иконописана као славска икона града Чачка. Осликана је у договору са градоначелником Г. Вељом Станојевићем. Рађена је у класичној традицији нашег иконописања на липовом носиоцу (90*70 цм), са позлатом на полименту и осликана техником јајчанe темпере. Уочи празника града Чачка 18. децембра икона ће бити предата домаћину града као заштитница свих житеља Чачка, чија црква је посвећена "Вазнесењу Господњем".